Lussekatter, julgalt, enkel kuse

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lussekatter, julgalt, enkel kuse

Lägg till ingredienser

Antal lussekatter, enkla knutar: 40

Vetemjöl

15.0 

dl

Smör el. margarin

200.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

Saffran

2.0 

förp.

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

 

Tillbehör:

 

Ägg

1.0 

styck

Russin

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 322

Kcal / portion: 150

GBR (GI) / port: 7

Recept: 6015 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 11%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 47 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 15.0 dl 53%

Smör el. margarin 200.0 gram 24%

Mjölk 5.0 dl 5%

Saffran 2.0 förp. 0%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Strösocker 2.0 dl 13%

Salt 1.0 tsk 0%

Bakplåtspapper %

 

Tillbehör:

Ägg 1.0 styck 1%

Russin 1.0 dl 3%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )

  1. Förbered: Lägg gärna russinen i blöt ett dygn i förväg för att de inte skall bli hårda av baket.
  2. Deg: Smält smör och häll på mjölk. Värm tills fingervarmt (37°C). Smula jäst i en stor bunke.Häll på smörmjölken och rör ut jästen. Tillsätt socker, saffran och merparten av mjölet samt salt. Så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper från kanterna. Den skall vara ganska lös.
  3. Knåda degen väl på mjölad bänk till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg) eller 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek cirka 45 min.
  4. Forma: Knåda degen smidig så att deggas pressas ut. Dela klumpen i delar motsvarande 10 lussekatter (4 per 40 st). Arbeta med en bit i taget. Dela i 10 bitar. Rulla till korvar och forma till "s". Tryck in ett russin i vardera änden. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper (10 per plåt). Låt jäsa under bakduk till närmare dubbel storlek i 30-45 minuter. Förbered nästa sats efter ett tag.
  5. Förvärm ugnen på 250°C. Förbered nästa sats.
  6. Garnera: Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och tryck in russin i ändarna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Bullarna kan sparas några dagar, men godast är de nybakade. Kan frysas i tre månader och fräschas upp i ugn.

Kockens kommentar

Av degen kan man forma olika varianter, till exempel två kusar på varandra ("gullvagn"), saffransbullar, muffins eller längder på samma sätt som vetebröd (se recept via länkar nedan). Läs mer > Om saffransbröd.

Lussekatter härstammar
från Tyskland och kallades ursprungligen för djävulskatter. Enligt sägnen berättas att lussekatter formades till solkorset och smaksattes med solgul saffran för att locka tillbaka solen och därmed skrämma bort den ljusskygge Lucifer. Läs mer > Om saffransbröd.

Saffran: Pulvriserad saffran säljs i ½-grams paket i butik. Kan förekomma som omalda märkesflingor i vissa butiker. Sådan saffran smulas mellan fingrarna eller stöts i mortel tillsammans med socker innan det används. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Gullvagn, dubbla kusar

Lussebullar med kesella

Lussebullar

Saffransbullar med mandelmassa

Lussebullar med kesella

Saffransmuffins

Vetelängd

Fler recept inom Saffransbröd

Liknande recept som Lussekatter, julgalt, enkel kuse