Mushy peas, grön ärtpuré

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mushy peas, grön ärtpuré

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Gröna ärter frysta

400.0 

gram

Potatis

1.0 

styck

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Citronjuice

2.0 

cl

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Mynta färsk

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ärter>

 

 

Så kokas grönsaker >

 

 

Färgsmak >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 102

Kcal / portion: 135

GBR (GI) / port: 4

Recept: 541 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 4%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 132 gram)

Ingredienser

Visa:

Gröna ärter frysta 400.0 gram 51%

Potatis 1.0 styck 12%

Smör normalsaltat 2.0 msk 35%

Citronjuice 2.0 cl 1%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Mynta färsk 0%

 

Kockskolan:

Om ärter> Äts ej

Så kokas grönsaker > Äts ej

Färgsmak > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Skär potatisen i mindre bitar och koka den i cirka 10 minuter.
  2. Tillsätt frysta gröna ärtor i vattnet och låt koka i ytterligare 1 minut.
  3. Låt potatisen och ärtor rinna av i durkslag.
  4. Mixa potatis och hälften av ärtorna med lite smör och citronjuice i matberedare eller med stavmixer till grov puré. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda purén med resterande ärter.

Kockens kommentar

Mushy = grötig, mosig. Mushy peas är klassiskt engelskt tillbehör till fish and chips. Det finns många lokala receptvarianter. Jamie Oliver värmer gröna ärter med lite smör och finhackad mynta i panna i 10 minuter. Därefter mosas de för hand eller i mixer och smakas av med citronjuice, salt och peppar. Traditionellt tillreds mushy peas av märgärter.

Märgärt är en variant av spritäter. "Märg" för att det är det inre som äts. inte skidan. De skördas senare, är torrare mer stärkelserika än vanliga omogna spritärter (läs mer > Om ärter). Sådan ärta blötläggs över natt i vatten med bikarbonat eller bakpulver. Sköljs sedan av i kallt vatten och får småkoka i vatten tills de ärterna är mosiga. Bikarbonat gör att ärterna bibehåller sin klara gröna färg vilken annars mattas vid långkok. Ibland fuskar man med att i stället tillsätta färgämne (blandat gult färgämne E102 med blått E133 = grönt, läs mer > Färgsmak). 

Fler recept inom Grön mousse, puré, paté

Liknande recept som Mushy peas, grön ärtpuré