Halstrade jätteräkor

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Halstrade jätteräkor

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Jätteräkor, tigerräkor råa

24.0 

styck

Timjan finhackad

1.5 

msk

Olivolja

0.7 

dl

 

Sås:

 

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Timjan färskhackad

2.0 

msk

Rosmarin färskhackad

2.0 

msk

Anissprit

2.0 

msk

t.ex. Pernod el. Ricard

 

 

Limejuice

4.0 

msk

Olivolja

2.0 

dl

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Rucolasallat

100.0 

gram

Vitt matbröd

8.0 

skivor

 

Tigerräkor ett miljöhot >

 

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Simonsig Chardonnay

Torrt smakrikt vitt vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 228

Kcal / portion: 883

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3532 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 16%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 387 gram)

Ingredienser

Visa:

Jätteräkor, tigerräkor råa 24.0 styck 21%

Timjan finhackad 1.5 msk 0%

Olivolja 0.7 dl 15%

 

Sås:

Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%

Timjan färskhackad 2.0 msk 0%

Rosmarin färskhackad 2.0 msk 0%

Anissprit 2.0 msk 2%

t.ex. Pernod el. Ricard 0%

Limejuice 4.0 msk 0%

Olivolja 2.0 dl 43%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Rucolasallat 100.0 gram 1%

Vitt matbröd 8.0 skivor 18%

 

Tigerräkor ett miljöhot > %

 

Tillagning (20 min )

  1. Sås: Skala och finhacka vitlök. Fräs den mjuk i olja i en stekpanna på medelvärme i några minuter utan att bränna (bränd vitlök smakar illa).
  2. Lägg vitlök, timjan, rosmarin, anissprit och limejuice i matberedare och mixa till en jämn sås. Tillsätt olivolja och kör ytterligare i 2 min. Salta och peppra. Värm såsen före servering.
  3. Skala räkorna och vänd dem i olja och timjan.
  4. Hetta upp en grillpanna eller vanlig panna på högsta värme så att den blir riktigt het. Grilla räkorna 1-2 minuter på vardera sidan, tills de blir rödvita.
  5. Servera sallad och ett gott matbröd till.

Kockens kommentar

Undvik odlade tigerräkor från Sydostasien. Dessa odlas i dammar i mangroveträsken. Dammarna blir fort förorenade och hotar att förstöra miljön. Räkorna är också förorenade med kemikalier etc. Köp i stället vildfångade.

Fler recept inom Räkor ¤

Liknande recept som Halstrade jätteräkor