Enkel kycklingfrikassé

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enkel kycklingfrikassé

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kycklingfilé utan skinn

4.0 

styck

Matfett till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Potatis

3.0 

styck

Morot

2.0 

styck

Purjolök

1.0 

styck

Stjälkselleri

3.0 

stjälkar

Paprika röd-gul-grön

1.0 

styck

Gröna ärter frysta

200.0 

gram

Grädde

2.0 

dl

Vatten

7.0 

dl

Kycklingfond konc.

3.0 

msk

Matlagningsmjöl

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om frikassé >

 

 

Så bräseras kyckling >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 538

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2153 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 582 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingfilé utan skinn 4.0 styck 29%

Matfett till stekning 1.0 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Potatis 3.0 styck 9%

Morot 2.0 styck 4%

Purjolök 1.0 styck 3%

Stjälkselleri 3.0 stjälkar 0%

Paprika röd-gul-grön 1.0 styck 1%

Gröna ärter frysta 200.0 gram 6%

Grädde 2.0 dl 33%

Vatten 7.0 dl 0%

Kycklingfond konc. 3.0 msk 6%

Matlagningsmjöl 2.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Om frikassé > Äts ej

Så bräseras kyckling > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Skär purjolöken i tunna skivor och övriga rotfrukter och grönsaker i små tärningar. Skär kycklingfiléerna i bitar.
  2. Häll vattnet i en stor kastrull. Tillsätt fond, potatis, morot, selleri och purjolök. Låt småkoka cirka 5 minuter, tills rotfrukterna börjat mjukna. Sila vätskan i en bunke, lägg rotfrukterna åt sidan.
  3. Smält lite smör i kastrullen och vispa ut mjölet. Tillsätt rotfruktsspadet, grädde, alla rotfrukter och grönsaker. Salta/peppra. Låt sjuda på låg värme i cirka 10 minuter.
  4. Vänd kycklingfiléerna i vetemjöl. Fräs dem i panna på medelhög värme med smör cirka 3 minuter på var sida. Salta och peppra.
  5. Häll frikassén i djupa varma tallrikar och lägg kycklingen ovanpå.

Kockens kommentar

Detta är ett snabbt sätt att laga frikassé. Blanda med valfria rotfrukter efter tillgång. Småskuret går fortare att laga. Frikassera innebär på klassiskt vis att först bryna köttbitar i smör och sedan tillsätta vätska vari köttet får koka färdigt, det vill säga en form av bräsering (läs mer > Om frikassé). Serveras kycklingen i ljus sås benämns rätten frikassé. Läs mer om kycklingfrikassé > Så bräseras höns.

Alternativ

Fricassée de poulet

Fler recept inom Bräserad kyckling, grytor ¤

Liknande recept som Enkel kycklingfrikassé